1. Anasayfa
  2. Oyuncu Donanımı

Mikrodenetleyiciler ve Mikroişlemciler

Mikrodenetleyiciler ve Mikroişlemciler
mikroişlemci nedir 2022
0

Mikrodenetleyiciler ve mikroişlemciler birbiri ile bağlantısı olan sistemler bütünüdür. Bilgisayar, yazıcı, klavye, modem, lamba, motor, ışık sensörü gibi yüzlerce alanda kullanılan bu sistemler ana beyini oluşturmaktadır. Mikrodenetleyiciler, mikroişlemcileri de kendi bünyesinde bulunduran daha genel bir yapı iken mikroişlemciler ise mikrodenetleyicilerin ana yapı birimi olmaktadır. Peki mikrodenetleyici nedir?

Mikrodenetleyici Nedir? Oluşumu ve Avantajları

Mikrodenetleyiciler dışarıdan gelen verileri kendi içerisinde depolar ve işler. Daha sonra dışarıya yeniden bir çıktı verir. Genel olarak programlanabilir özellikte olan mikrodenetleyiciler küçük boyutlu olmaktadır. Maliyeti düşük ancak performansı büyük olan bu sistemlerin içerisinde şu birimler bulunur:

  1. CPU (Mikroişlemciler)
  2. RAM
  3. I/O Portları
  4. ROM
  5. Sayıcılar
  6. Seri ve paralel portlar

Mikrodenetleyiciler dışarıdan gelen verileri en kısa sürede hafızaya alarak bunu CPU, RAM, ROM gibi diğer sistemlere aktarması gerekir. Aktardığı verilere gelen cevapları ise yine en kısa sürede dışarıya veri olarak sunmalıdır. Bütün bu yönleri dikkate alındığında mikrodenetleyiciler hız ve performans bakımından iç kısımda yer alan mikroişlemcilerden daha üstündür.

Mikrodenetleyiciler depolama yapabilme, istendiği zaman verilere ulaşabilme, elektronik çözümler üretebilme ve düşük maliyetli olmak gibi nedenlerden dolayı avantajlıdırlar. Mikrodenetleyicilerde ön bellek birimi ve giriş çıkış birimleri aynı yonga içerisinde bulunur. Buda ek sistem ihtiyacını en aza indirmektedir.

Mikroişlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Mikrodenetleyicilerin içerisinde bulunan ve CPU adı verilen sistemlere mikroişlemciler denmektedir. Mikroişlemciler sistem içerisindeki verilerin depolandığı ve işlendiği ana alan olduğundan dolayı sistemin beyni olarak da bilinir. Ufak yapıda olan bu işlemciler verileri işleme ve veri akışını gerçekleştirme görevine sahiptir.

Mikroişlemcilerin içerisinde 8, 16, 32 ve 64 bit register adı verilen kısımlar bulunur. Register yardımı ile mikroişlemciler verileri ön bellekte ve hafızada tutarlar. CPU’lardan gelecek olan sinyaller ile bu hafızanın içerisinden programlar bulunabilir ve çalıştırılabilir. Mikroişlemciler yapı olarak giriş ve çıkış birimleri ile hafıza biriminin bulunduğu üç ana kısımda incelenmektedir.

Mikroişlemciler;

  • Sistemler arasındaki veri akışının kaynağı olma görevine sahiptir.
  • Verileri işleme ve veri akışı sağlama özellikleri sunar.
  • Hafızaya gelen komutlara cevaplar vererek, komut işlemlerini yerine getirir.
İlginizi Çekebilir