1. Anasayfa
  2. Konsol

Sanal Gerçeklik Nedir? Sanal Gerçeklik Hakkında Gerçekler

Sanal Gerçeklik Nedir? Sanal Gerçeklik Hakkında Gerçekler
sanal gerçeklik nedir resim
0

İçerik Tablosu

Sanal gerçeklik nedir, sanal gerçeklik kullanım alanları nelerdir, sanal gerçeklik gözlüğü nasıl takılır, oyunları, fiyatlar nelerdir ve sanal gerçeklik stüdyoları… Bu yazımızda teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günümüzde giderek daha fazla dillendirilen Sanal gerçeklik ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde Antalya Expo fuarında çoğumuzun ilk defa karşılaşmış olduğu sanal gerçeklik aslında gerçeğe en yakın sanal dünya anlamını taşımaktadır. Yani bir diğer ifade ile gerçek ile hayalin çok ince bir çizgi ile bir birinden ayrılması ve insanların gerçek dünyada hayal olabilecek ortamları gerçekten yaşıyormuş gibi yaşaması şeklinde açıklanabilir.

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik cümle tanımı olarak bilgisayar yardımı ile taklit edilerek oluşturulan gerçeğe çok yakın olan ortam demektir. Çoğu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübeden oluşmaktadır. Bununla birlikte bazı ortamlar duyma, hareket gibi başka duyulardan da yararlanır.

Sanal gerçeklik kullanım alanları günümüzde gerçek hayatta var olan ya da olmayan yerlerin en az 3 boyutlu olarak bilgisayar ile yeniden oluşturulması ve gerçekmiş gibi yansıtıldığı ortamlardır.

Sanal Gerçekliğin Uygulama Alanları

Sanal gerçeklik ile oluşturulan tanımlı uzay içerisinde yaygın olarak eğitim, eğlence, test, tedavi, gözlem, spor alanlarında kullanılmaktadır.

Eğitim

Uçuş simülasyon sistemleri ile pilotlara görece ucuz maliyetlerle uçuş eğitim verilebilmektedir.

Eğlence

Sanal gerçeklik yaygın şekilde en az 3 boyutlu oyunlarda kullanılmaktadır.

Test

Modern üretim teknolojisi dizayn ve test süreçlerini sanal gerçeklik teknolojileri ile mekanın ve eşyaların dijitalleştirilmesi ile testlerini yapabilmektedir.

Sağlık

Sanal gerçeklik gözlem ve eğitim amaçlı olarak tıp bilimi tarafından kullanılmakla birlikte doğrudan teraği amaçlı olarak yükseklik korkusu gibi fobilerin de tedavisinde kullanılmaktadır

Gözlem

360 derece gezilebilir yaşam ortamı ile incelenmek istenen çevrenin algılanabilmesi sağlanır. Bu amaçla açık ya da kapalı bir mekan sanal tur teknolojisi ile gezilebilir hale getirilebilmektedir.

Spor

Sanal gerçeklik golf, atletizm, kayak, tenis, futbol gibi bir çok spor dalında sporculara antreman desteği sunuyor.

Sporcular bu teknolojiden tekniklerini geliştirmek için yararlanıyorlar. Örneğin, bireysel takiplerde daha hızlı olmak isteyen bir parkur bisikletçisi ve vuruşunu geliştirmek isteyen bir golf oyuncusu rahatlıkla bu teknolojiden faydalanabilir.

Sinema

Bilim-kurgu filmlerinde 50 yıl önce gördüğümüz argümanların günümüzde de kullanılması, sinema ile teknolojinin ilişkisini en net şekilde gözler önüne seriyor. Bu açıdan sinema sektörünün sanal gerçekliğe geçmişte ne şekilde baktığını ve yorumladığını bilmek önemli.

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz:PlayStation 5 Özellikleri, Oyunlar ve Fiyatı

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Fiyatları

Günümüzde sanal gerçeklik gözlüğü fiyatları 20 TL‘den başlayarak özelliklerine kalitesine ve gerçeklik derecesine göre 4.500 TL ‘ye kadar bulunmaktadır. Ortalama ve kaliteli bir VR sanal gerçeklik için minimum 50 TL’yi gözden çıkarmanız gerekecek.

İlginizi Çekebilir