1. Anasayfa
  2. Blog

Suda doğum nasıl yapılır?

Suda doğum nasıl yapılır?

Suda doğum nasıl yapılır… Ülkemizde adını sıklıkla duyduğumuz maliyeti açısından da yüksek olduğu ve ünlüler tarafından daha çok kullanılan suda doğum, hem anne hem bebek açısından faydalıdır. Suda doğum esnasında suyun sıcaklığı 37 derecede sabit kalır. Havuzun suyu belli aralıklarla değişir çünkü: Doğum sırasında havuz suyu kan, idrar gibi maddelerle kirlenir. Bu kirlilik annenin ve bebeğin mikrop kapmasına sebep olabilir.

Normal doğumun bir çeşidi olan suda doğum, sezaryene ve normal doğuma alternatif olarak düşünülmektedir. Ama alternatif değil adından anlaşılacağı gibi normal doğumdan tek farkı suda olmasıdır. Doğru doktor bulunduğunda normal doğum ile aynı maliyetleri bulur.

Yıllarca kadınların doğum esnasında çektikleri acıları kaygıları azaltmak için çalışmalar yapılmış ve farklı yöntemler denenmiş. Sezaryen doğuma yönelmenin önünü kesmek için böyle bir çözüm önerilmiş. Küvet içerisindeki sıcak suyun gevşetici etkisinden faydalanarak doğum gerçekleştiriliyor.

Suda doğumda bebeğin boğulma ihtimali yoktur. İlk refleks olan solunum refleksi, doğum kanalından çıktıktan sonra başlar. Anne bebek rahmindeki aynı ısıyla başka bir suya geçiş yaptığında o ilk refleksi uyarılmadığından nefes almaya başlamaz. Nefes almadığı için su yutma ve boğulma gibi bir tehlikesi kalmaz. Anne göğsüne yatırıldığında bebek nefes almaya başlar.

Rahim ağzının 4 – 5 santim açıldığı zaman ve düzenli kasılmaların başladığı zaman anne adayı havuza girmeli. Daha erken girerse daha çok yorulur ve geç girdiğinde de işlem amacını yitirir.

Suda doğumun faydaları;

  • Sıcak su annenin ağrılarını hafifletir
  • Suyun kaldırma kuvvetiyle rahme giden kan akımı artar
  • Annenin suyun içinde hareket etmesi ve pozisyon değiştirmesi daha rahattır.
  • Bebeğin çıkış noktası daha rahat bir hale gelir
  • Bebeğin kesesinin içindeki sıvı ile geçiş yaptığı sıvı ortam aynı olduğu için bebek daha stressiz doğar

Suda doğumun yapılmaması gereken durumlar;

  • Bebek küçükse
  • Bebek strese girmişse
  • Annede diyabet varsa
  • Bebeğin anne karnında duruşu bozuksa

Anne adayı derin suya uzanır ve su anne adayının karnına kadar çıkmalı. Karnı dışarıda kaldığında suda doğumun pek faydası olmaz. Anne adayı suya uzanır, dizlerinin üzerinde durabilir eğer doktor uygun görürse ağrılara dayanılmayacak durum söz konusu ise ağrı kesici yapılabilir. Her şey kontrol edilir. Ters bir durum yoksa doğum gerçekleşir. Bebek doğduktan sonra anne uygun pozisyona alınır ve bebek göğsüne bırakılır. Son aşama da bebeğin göbek kordonu kesilir ve eşi çıkarılır. Daha sonra anne sudan çıkartılır ve yatırılır.

İlginizi Çekebilir
Aldatmak-42Bolum.jpg